Új Fantic cikk a sportmotoron - Egzotikum Itáliából

Új Fantic cikk a sportmotoron - Egzotikum Itáliából

Japán szívvel készülnek az új Fantic modellek

Az olasz motorgyártás is csak olyan, mint a híres olasz konyha. Ha a szükség úgy követeli, a kevésből is ínycsiklandó fogásokat készítenek a mesterek, ha pedig jobban megy, akkor a megnövekedett lehetőségekből hozzák ki azt, amit csak lehet. Valahogy így vannak ezzel az olyan kisebb talján motorgyártók is, mint a 2023-ra számos izgalmas gépet tartogató Fantic.

Ha lassul a gazdaság, csak húzd a gázt, ameddig bírod! – ez lehetett a cég mottója, és nem véletlenül, ugyanis az 1960-as évek végére az „Il boom economico” nevű gazdasági csoda kifulladt, ami a hétköznapokban úgy csapódott le, hogy a vásárlók erszénye egyre vékonyodni kezdett. Ennek folyományaként sorra hullottak ki a rostán a kisebb-nagyobb márkák, közöttük az 1919-ben alapított, jelentős sportsikereket elért Agrati Garelli is. Nyilván nem akartak munkanélkülivé válni, ezért a cég nemzetközi értékesítési vezetője, Henry Keppel és dr. Mario Agrati, az alapító egyik leszármazottja még a megszűnés évében, 1968-ban megalapította a Fantic márkát. A gyengélkedő hazai piac helyett eleve a tengerentúlt, azon belül is az amerikai tinédzsereket célozták meg Broncco márkanév alatt forgalmazott minienduróikkal, gokartjaikkal és mopedjeikkel.

AZ ELSŐ IGAZÁN NAGY DURRANÁS AZ 1969-BEN BEMUTATOTT, MINIMALISTA STÍLUSÚ, FÜRGE, 50-ES CABALLERO VOLT.

Az 1970-es évek elején a Fantic összeállt a motorkerékpár-erőforrásokra specializálódott Minarellivel (amely ma már szintén a Fantic tulajdona), újabb lendületet adva ezzel a márkának. Ráadásul a szó legszorosabb értelmében jött a nagy lendület, mivel a bolognaiak piciny, egyhengeres kétüteműje 80 km/órás végsebességhez segítette a TI sportmopedet, amelyet a kimagasló teljesítménynek köszönhetően már a brit piacon is nagyon vittek. Emellett az 1975-ös Fantic Chopper is ment, mint a mérgezett egér, hiszen simán megfutotta a 130-at a Minarelli 125-ösével.

A cikk tovább olvasható a Sportmotor.hu oldalán...


Hozzászólások Új Fantic cikk a sportmotoron - Egzotikum Itáliából cikkünkhöz:

Te lehetsz az első, aki kérdez, vagy hozzászól!